Devotie H. Hoofd, Zetel van de Goddelijke Wijsheid is voor privé-gebruik toegestaan!

Bron: https://liefdeentrouwaandekerk.blogspot.com

Privé-devotie toegestaan

Teresa Higginson (1844-1905) was een katholieke onderwijzeres. Ze werd geboren in Noord-Wales, woonde het grootste deel van haar leven in Noordwest-Engeland en Schotland en overleed in Devon. Het lijkt erop dat ze veel bovennatuurlijke gaven van God heeft ontvangen, zoals genezing, profetie, bilocatie en de stigmata. Deze Devotie was mij overigens onbekend, totdat een Engelse relatie mij vorig jaar daarop wees. 

Er wordt beweerd dat Teresa door Christus is uitgekozen om de toewijding aan zijn Heilige Hoofd bekend te maken als de zetel van de Goddelijke Wijsheid. Dit zou een remedie zijn voor een tijd van buitengewone intellectuele trots en wegvallen van het geloof. Het zou niet alleen de voltooiing van de toewijding aan het Heilig Hart zijn, maar ook de bekroning van alle devoties. Er werd zelfs geprofeteerd dat het het enige middel zou zijn voor de bekering van Engeland.

De zaak over Teresa werd na haar overlijden in 1937 naar de Congregatie voor de heiligverklaringen in Rome gebracht. Op 21 februari 1938 kreeg Monseigneur O’Brien, de vice-postulator, een brief van de Secretaris van de Congregatie waarin hij meedeelde dat het Heilig Officie de Non Expedire had uitgesproken bij de introductie van haar zaak. De Non Expedire is een soort ‘meer tijd nemen’.

Er is gesuggereerd dat misschien de nadruk op de publieke eer vanwege het Heilig Hoofd van Onze Lieve Heer een rol had gespeeld bij het opschorten van de Devotie; er waren in die tijd verschillende oproepen tot toewijding aan verschillende delen van het lichaam van Onze Lieve Heer geweest; Rome had er tegen kunnen reageren. Een brief van het Vaticaan in februari 1949 bevestigde echter dat er geen onoverkomelijk obstakel was voor de zaak Higginson. Professor Paul Haffner heeft de Congregatie voor de Heiligverklaringen nog in Rome bezocht; maar haar zaak ligt nog steeds op de plank – in afwachting van zijn tijd. De datum waarop dit gebeurde is mij echter niet bekend. Een wonder dat aan haar voorspraak kan worden toegeschreven, zou de zaak opnieuw een vliegende start kunnen geven.

Het Hart is het universele symbool van liefde.

Toewijding aan het Hart van Jesus is een erkenning van die liefde die zo centraal staat in het christelijk geloof: “Het Heilig Hart wordt … terecht beschouwd als het belangrijkste teken en symbool van die liefde waarmee de Goddelijke Verlosser voortdurend de Eeuwige Vader en alle mensen liefheeft zonder uitzondering.” (Katechismus van de Katholieke Kerk §478). Maar de grote missie van Teresa Higginson was om toewijding aan het Heilige Hoofd van Onze Heer te promoten als de Zetel van Goddelijke Wijsheid, niet als vervanging voor toewijding aan het Heilige Hart, maar als de perfectie ervan. Dit klinkt in eerste instantie raar. Er is echter maar een kleine reflectie voor nodig om de buitengewone betekenis die het geeft te herkennen; het is het hoofd dat het hart beheerst en leidt: wijsheid geleidt de liefde.

PRIVÉ OPENBARINGEN

Het gaat hier om een zogenaamde privé-openbaringen, waarvan de Kerk leert dat de Openbaring in de Heilige Schrift, de Publieke Openbaring gericht tot de hele mensheid met Jesus Christus is voltooid. Daar kan dus niets meer aan worden toegevoegd. De privé-openbaringen van Teresa Higginson voegen dus niets toe aan de geloofsschat als geheel. De rol van de privé openbaring is niet om de definitieve Openbaring te verbeteren of aan te vullen, maar deze te helpen voller te beleven. Hoewel er door Rome nog geen definitieve uitspraak is gedaan over de zaak Higginson, kan deze devotie toch privé worden aanbevolen, aangezien er theologisch geen obstakels zijn en ook bij de teksten het imprimatur is afgegeven. De beloften die Onze Heer heeft gedaan aan diegenen die deze Devotie beoefenen zijn geweldig. Hij beloofde dat diegenen die deze Devotie zou beoefenen, zijn uitverkorenen het merkteken zouden krijgen op hun voorhoofd, zoals beschreven in de laatste hoofdstukken van de Apocalyps van Johannes. 

Op de octaafdag, op de eerstvolgende vrijdag na het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jesus moet dit feest gevierd worden.

Bron

Een gedachte over “Devotie H. Hoofd, Zetel van de Goddelijke Wijsheid is voor privé-gebruik toegestaan!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s